Fra gammel kristen tid er Ærkeenglen Mikael blevet fejret i slutningen af september med Mikkelsdag. Man fejrer Ærkeenglen Mikaels kamp mod dragen, og hans sejr over det ”onde”.
 
Fra år 813 fejrer man ham den 29. september, hvilket skyldes datoen for indvielsen af den første romerske Mikaelskirke. Allerede fra Harald Blåtands tid blev denne fejring holdt i hævd, og op i middelalderen var denne dag den vigtigste høstfest, og har formodentlig i begyndelsen ligget ganske tæt på Efterårsjævndøgn som en sammensmeltning af Asa-dyrkningen og den af Harald Blåtand nyindførte kristendom.
 
Indtil 1770 var Mikkelsdag en officiel helligdag. I Danmark er denne dag ikke så kendt mere, men i fx Rudolf Steiner institutioner gør man stadig den dag i dag meget ud af at mindes denne festdag.
 
I sommertiden er mennesker ikke så bevidste om den indre verden. Vejret er godt og de fleste af aktiviteterne foregår udenfor. Når mørket igen bliver stærkere omkring efterårsjævndøgn, vender den indre verden ”stærkt” tilbage, og derfor var det passende at placere festen for Ærkeenglen Mikael, ham der sejrede over det mørke ved at bekæmpe dragen, netop her.
 
Om du fejrer dagen eller ej, så rigtig dejlig weekend til dig