I dag er det forårsjævndøgn 🌷

Nu, efter vinterens hvile, begynder en ny og mere aktiv del af cyklussen, hvor energien løfter sig i naturen, og ligesom planter og dyr begynder at vågne op, mærker vi mennesker også den nye energi inden i os. Det er klart, at det er forskelligt, hvordan denne energi udtrykker sig i det enkelte menneske, men det sker uanset i os alle.

Fra i dag ”overvinder” lyset mørket, og fremadrettet bliver der flere og flere lyse timer i døgnet end mørke, hvilket i sig selv for de fleste mennesker kan få det hele til at se en smule lysere ud end tidligere.

Forårsjævndøgn markerer overgangen til sommerhalvåret. I Danmark falder det i dag den 20. marts.

Forårsjævndøgn er i folkemunde normalt kendt som dagen hvor dag og nat er lige lange, men rent faktisk sker dette et par dage før, således at solen allerede har overtaget den 20. marts. Forskellen er om man måler når solen dukker op i horisonten eller om der måles på at den midterste del af solens skive er oppe. Sidstnævnte er det der sker ved forårsjævndøgn.

Uanset de ca. 10 minutter fra eller til, så markere forårsjævndøgn den tid på året hvor natten giver efter for dagen, og de lyse timer bliver flere og flere, for til sidst at kulminere den 21. juni til Sommersolhverv.

Forårsjævndøgn markerer starten på det nye liv. Energien i naturen stiger. Al den energi der er sparet op ved naturens indadvendthed i vintermånederne samler sig sammen, og gør klar til et sandt festfyrværkeri for sanserne, når naturen springer ud.

Det er en tid med nye begyndelser, fornyelser, at fejre nyt liv, og det er tid til at plante dine frø – både de fysiske og de metaforiske.

Forårsjævndøgn er et endnu bedre tidspunkt at starte nye vaner (og ”nytårs”fortsættere) end 1. januar, hvor energien er neddroslet og indadvendt. Forårsjævndøgn stimulerer til fornyet vækst og udvikling.

Ved forårsjævndøgn starter også det nye astrologiske år, med at solen går ind i Vædderen.

Her er forslag til ritualer du kan lave alene eller sammen med et par andre til forårsjævndøgn:

1) Lav en forårs-mandala inde eller udenfor af ting fra naturen.

2) Sæt dig og mærk efter hvor du er nu, og hvad du ønsker at skabe for de næste 3 måneder. Hvad er dine intentioner? Skriv det ned eller tegn det på papir. Læs det gerne højt for dig selv – og dem du evt. er sammen med. Ved at dele med andre sår du frøene i flere lag, og får dermed større succesrate. Herefter brænder du sedlen af, så ønsket fysisk og energimæssigt bliver spredt for vindene og når ud alle de steder du ikke selv kan forestille dig. Giv slip på ønsket, og vid, at hvis det på nogen måde kan lade sig gøre, så tager Forsynet og englene sig af det herfra.

3) Lav en forårsrengøring i dit hjem. Det er ikke helt tilfældigt at dette igennem generationer har været en tradition i foråret. Ubevidst har man vidst at det at rydde ud, friske op og rense luften, skaber grobund for nye og friske energier og tiltag. Luft ud, rens med røgelse (fx hvid salvie), og ryd op så der ikke ligger gamle ting der kan stagnere nye tiltag. Vær obs på at nogle dufte/olier kan være farlige for dyr. Så har du dyr er det værd at undersøge om de rensemetoder du bruger også er sunde for dem.

4) Lav en forårsrengøring af din krop. Kig på dine madvaner. Er der ting der ikke længere fungere så godt for dig? Du kan også overveje at lave en udrensning af din krop på dette tidspunkt. Sæt dig ind i hvad der er bedst for lige netop din kropstype – der findes nemlig flere måder at gøre dette på. I naturen vælter det på dette tidspunkt frem med fx mælkebøtter og burrerødder, der via deres bitterstoffer er velegnede til at rense ud i kroppen.

5) Skab en meditativ stund for dig selv. Det kan enten være som en siddende meditation, en gåtur i skov/natur eller noget helt 3. der passer til dig. Mærk livet, mærk taknemmeligheden og mærk hvordan foråret springer frem også indeni dig. Det er starten på et nyt års cyklus i naturen og i dig.

Glædeligt forårsjævndøgn! ❤