Nogle siger at man med alderen bliver lidt mere indgroet i sine egne ”vaner”, og det er nok sandt, for i år har jeg helt glemt at dele noget om Beltane på det officielle tidspunkt fordi jeg selv først fejre det i morgen den 5. maj :-) ♥

Selv om jeg er opvokset i den nordiske tradition, har jeg altid følt mig mest forbundet med den keltiske tradition, og jeg har også haft flere glimt af sådanne liv (det med reinkarnation tager vi en anden dag).

Ordene majfest og Valborgsaften (som er den danske pendant til Beltane) er ikke nogen jeg har lært om før jeg blev ældre og begyndte at studere hvad der var af tilsvarende danske fejringer for den britiske Beltane. Så derfor vælger jeg at fortsætte med ordet Beltane i den følgende tekst.

Beltane falder i begyndelsen af maj. Oprindeligt lå denne midtvejs i Tyrens tegn den 5. maj midt imellem forårsjævndøgn og sommersolhverv. I tidligere tider kørte man efter stjernene og månen, og havde ikke den type kalender vi følger nu. Derfor var det praktisk at dagen var midt imellem de astrologiske begivenheder forårsjævndøgn og sommersolhverv.

Kirken har efterfølgende rykket datoen frem til 1. maj. Valborgsaften er opkaldt efter en engelsk helgeninde Sankt Valborg (på engelsk Walburga) der levede i 700-tallet. Hun var en prinsesse og blev senere en kristen missionær og nonne. Sankt Valborg blev helgenkåret den 1. maj 870, og derfor blev denne højtid af kirken slået sammen med det førkristne befrugtningsritual til majfesten.

Beltane er et gammelt keltisk ord. Bel er navnet på en keltisk gud og betyder ”den lyse” og tane stammer fra det gæliske ord ”teine” der betyder ild. Så Beltane er ”den lyse ild”.

Beltane er en frugtbarhedsfest. Foråret er nu begyndt rigtig at springe ud og planternes frodighed stråler om kap med solen der begynder at blive stærkere og stærkere efter forårsjævndøgn 20. marts. Rundt omkring os pulserer det nye liv. Både hos mennesker og dyr mærker man forårskådheden. De naturlige drifter kommer i spil, og det instinktive behov for artens overlevelse sættes i fuld gang. Beltane og majfesten er da også traditionelt blevet fejret med parringsakten og rigelig brændevin.

Da den kristne kirke gjorde sit indtog for alvor, blev dette da også for meget for de hellige biskopper og Store Bededag blev fx indlagt for at gøre bugt med majfesten og dens druk og hor. MEN energien i det oprindelige ritual handlede ikke kun om parringsakten. I tidligere traditioner blev denne dag/aften også brugt til at forpligte sig til en partner. I modsætning til det kristne vielses-ritual, var Beltane ritualet et man kunne gentage flere gange – og som regel var det med den samme partner, hvilket jeg personligt synes er en utrolig smuk tradition. Et fornyelses- og styrkelsesritual af et allerede eksisterende partnerskab mellem to mennesker.

Efter den lange indadvendte periode i vintertiden i naturen er energien nærmest eksplosiv og i en periode på lige omkring 6½ uger er der fuld knald på naturen. Beltane er højdepunktet for foråret og det mest potente tidspunkt for udadgående energier, og er derfor en ideel tid til at udrette og skabe magi. Men det kræver også store kræfter (og set med barnets øjne magi) for frøet at blive til en plante.

Energien handler om saft, kraft, eksplosion, sanser osv. – alt det der sker i foråret. Lige som ved sommersolhverv er især ild-elementet i fokus og er igennem tiderne blevet fejret med store bål. Mange af de traditioner og skikke vi forbinder med Sankt Hans stammer oprindeligt fra majfesten. Ved Beltane skifter vi fra luft-elementet til ild-elementet, og netop blanding af luft og ild, blæser flammerne op og gør at de stærke ild-energier øges pga. luft-elementet.

De to ting som Beltane virkelig inviterer os til at kigge på, er relationer og glæde. I denne sammenhæng gælder det alle relationer, både dem vi har til vores partner, men også dem vi har til vores børn, venner, familie osv. Hvordan kan du styrke dine relationer? Og hvordan kan du skabe mere glæde i dit liv?

Egentlig var det meningen at jeg ville have lavet et fysisk arrangement i år, og inviteret med til en Beltanefest. Men omstændighederne i samfundet har gjort at det i år ikke har været så let at få det til at gå op, så fejringen foregår alene og sammen med Martin.

I morgen vil jeg danse, finde livsglæden og fejre livet. I morgen vil jeg holde fokusset skarpt på det jeg vil skabe og bruge den stærke skabelseskraft der ligger naturligt i naturen til at sende det af sted til manifestation.

Og så vil jeg sammen med min mand Martin forny vores ægteskabsløfte fra oktober med vores egne løfter til livet og til hinanden ♥

Glædelig velsignet Beltane i kæreste mennesker ♥

Fejring af Beltane